مشاوره مشورت و دریافت کمک اطلاعاتی دربارهٔ یک موضوع است که بین مراجع (کمک‌گیرنده) و متخصص (مشاور) انجام می‌گیرد. مشاوره در موضوعات و زمینه‌های مختلف علمی و برای اهداف گوناگون انجام می‌شود که در میان مردم، بیشتر جنبهٔ روان‌شناختی آن و تحصیلی ان معروف است که هدف از آن بهبود وضعیت روحی–روانی و کیفیت‌بخشی به سطح علمی مراجع ‌است. مشاور  شغلی، تحصیلی و توان‌بخشی نیز از مهارت‌های روان‌شناختی کمک می‌گیرد.با  تخصص مربوطه دارند و   نیز از انواع مشاوره‌اند که ارتباط

مشاوره تحصیلی

این نوع از مشاوره اختصاص به  دانشجویان ودانش اموختگان و داوطلبان ازمون ها ی حقوقی از قبیل کانون وکلای دادگستری و قضاوت .مشاوران حقوقی و سر دفتر ی.ازمون دکتری و… می باشد که برای کمک و راهنمایی آنها در زمینه  انتخاب گرایش تحصیلی دانشگاهی و انتخاب کانون متناسب، اطلاع از مقررات و شرایط و قوانین  دانشگاه و یا هر مساله و مشکلی که در محیط تحصیل برای آنها ممکن است پیش بیاید دارد. رفع این نوع مسائل یا مشکلات به عهده مشاوران تحصیلی است. مشاور متخصص تحصیلی باید حتما برای داوطلب  یا مراجع خود وقت گذاشته و به آن ها راه های افزایش تمرکز و افزایش یادگیری و روش مطالعه هردرس را توضیح دهد.

مشاوره تحصیلی در زمینه انتخاب رشته و راهنمایی شغلی و تحصیلی

در این زمینه مشاور به داوطلب کمک می‌کند با اطلاع از ویژگیها و شرایط خود، رشته‌ها و شرایط جامعه تصمیم مناسبی در مورد انتخاب گرایش تحصیلی‌اش اتخاذ کند . آشنایی مشاور با ویژگیها و مقررات موجود مربوط به هر دوره (کانون یا دانشگاه) بسیار حائز اهمیت است. مشاور تلاش می‌کند علاوه بر اینکه مراجع را از جنبه‌های مختلف هوشی، استعداد و علایق و میزان مطالعه و سطح علمی ان را  شناسایی کند بلکه این شناخت را با شناختهای خود داوطلب درهم می‌آمیزد و با در نظر گرفتن مقررات بیرونی و شرایط ویژه جامعه و موقعیت مراجع اقدام به تصمیم گیری کنند.

ویژگیهای خود داوطلب که باید شناسایی شوند عبارتند از: میزان بهره هوشی، نمرات تحصیلی او، تعیین نقاط قوت و ضعف او در دروس مختلف، بررسی علایق و استعدادهای او در زمینه رشته‌ها و مشاغل. برای اینکار گاهی مشاور از آزمونهایی چون تست هوش، آزمون رغبت سنج و آزمونهای سنجش استعداد کمک می‌گیرد. از سوی دیگر باید مراجع شناخت کاملی نیز از خود حوزه ی مورد علاقه تحصیلی بدست آورد. اینکه چه دروسی در آن مطالعه می‌شوند، آینده شغلی آن چیست؟ و…….

مشاوره تحصیلی در زمینه بررسی پیشرفت و افت تحصیلی

برخی از داوطلبان ممکن است دچار افت تحصیلی شوند. برخی از این داوطلبان خود به مشاوره تحصیلی مراجع می‌کنند و برخی توسط مسئولین موسسه به مشاور  معرفی می‌شوند. در هر حال مشاور تحصیلی به بررسی عمل موجب  افت تحصیلی می‌پردازد. برای بررسی احتمال وجود مشکلاتی از خود داوطلب و شرایط پیرامون او کمک می‌گیرد. عوامل موسسه را نیز مورد بررسی قرار می‌دهد و همچنین به بررسی سلامت روحیه داوطلب می‌پردازد.

شناخت و پیدا کردن علت افت تحصیلی در گام اول قرار دارد. بعد از پیدا کردن علت، مشاور به کمک داوطلب و در صورت لزوم  مسئولین موسسه به رفع آن علت اقدام می‌کنند. یا اینکه راهنماییهایی به داوطلبان برای رفع علت ارائه می‌شود و پیشرفت او مورد پیگیری قرار می‌گیرد. از جمله این راهنمایی شامل افزایش انگیزش داوطلب ، آموزش روش های صحیح مطالعه، آموزش شیوه‌های مواجهه با تغییرات اساسی و غیره خواهد بود.

مشاوره تحصیلی در زمینه  شیوه ی مطالعه و تقویت حافظه

برخی از داوطلبان با وجود اینکه افت تحصیلی نشان نمی‌دهند، اما ممکن است نیاز به آموزش شیوه‌های صحیح مطالعه و روشهای بهسازی حافظه داشته باشند. آموزش چنین روشهایی می‌تواند به جلوگیری از اتلاف وقت داوطلب و بالا بردن بهره‌وری او کمک کند. برنامه ریزی برای مطالعه، رعایت اصول یادگیری در برنامه ریزی برای مطالعه، رعایت ویژگیهای حافظه‌های مختلف می‌تواند به داوطلب  کمک کند تا روش مطالعه صحیحی داشته باشد و نتیجه بهتری کسب نماید.

مشاوره تحصیلی در زمینه کاهش اضطراب آزمون

اغلب افراد در جلسه امتحان و یا قبل از آن درجاتی از اضطراب را دارا هستند. داشتن مقداری اضطراب در شرایط امتحانی کاملا طبیعی و گاهی حتی ضروریست. چون موجب بالا نگه داشته شدن سطح انگیختگی فرد شده و عملکرد او را بهبود می‌بخشد. اما در صورتیکه میزان این اضطراب از حد طبیعی بالاتر برود باعث مختل شدن عملکرد فرد خواهد شد؛ بنابراین مشاور تحصیلی تلاش می‌کنند با آموزش شیوه صحیح مطالعه، بالا بردن کارآیی حافظه و استفاده بهینه از زمان، داوطلب  اطمینان و یقین نسبت به خود پیدا کند.

به عبارتی تلاش می‌کند اعتماد به نفس او را بالا ببرد تا از پیدا شدن افکاری که باعث اضطراب در او می‌شوند جلوگیری کند. چنین داوطلبانی افکاری از این قبیل دارند. نمره کمی‌خواهم گرفت، خوب نخوانده‌ام، همیشه شکست می‌خورم و… مشاوره تحصیلی کمک می‌کند تا داوطلب با تسلط بیشتری به مطالب مورد نظر سر جلسه امتحان حاضر شود و علاوه بر این به خود اعتماد به نفس داشته باشد. همچنین ممکن است روشهای اختصاصی مثل آموزش روشهای آرامش ورزی مورد استفاده قرار بگیرید. در صورت حاد بودن میزان اضطراب داوطلب راهکار های جدی تری با مشورت تیم مشاوره و سایر ابزار های موجود در موسسه برای مرتفع کردن ان ارایه می نماید.

مشاوره تحصیلی در زمینه ی مرور وجمع بندی و خلاصه نویسی  دروس کاربرد مهم دیگر امر مشاوره می باشد

مشاوره تحصیلی در زمینه ی نحوه ی تست زنی و سنجش و ارزیابی ازمون های ازمایشی.

در ارائه‌ی خدمات مشاوره‌ای، که خود نوعی آموزش و بخشی از خدمات راهنمایی است؛ مشاوران می‌کوشند تا با ایجاد رابطه‌ای صمیمانه و دو جانبه به جامعه ی هدف در بررسی مشکلاتشان از جوانب و دیدگاه‌های مختلف کمک کنند، تا ضمن یادگیری ف.رآیند مشکل‌گشایی، بتوانند با بینشی وسیع و همه‌جانبه به مسائل نگریسته، موفق به اخذ تصمیمات مناسب گردند. در ارائه‌ی خدمات راهنمایی و مشاوره، یک مشاور برای هیچ داوطلبی تصمیم نمی‌گیرد و یا به او القای نظر نمی‌کند. تصمیم‌گیری اختیار و انتخاب و مسئولیت تام خود مراجع(داوطلب) است. یک مشاور فقط می‌کوشد مسأله‌ی انتخاب و تصمیم‌گیری را که کاری بسیار دشوار و گاهی خطر ناک  است، برای وی آسان سازدو مسیر را برای ایشان تسهیل نماید در حقیقت یک مشاور در حل مشکل، فقط می‌تواند با همدلی و همفکری به بررسی راه‌حل‌ها بپردازد.